Getuigenissen

Duaal leren, dat is de perfecte mix tussen leren in een onderneming en op school!

3 dagen werken, 2 dagen op school. Dat is duaal leren en voor Yorick de ideale mix!
Kennis opdoen en die dezelfde week nog in de praktijk gebruiken. Dat is waarom Stijn zo graag duaal leert.

Laura is graag met haar handen bezig. In haar opleiding operator CNC-gestuurde houtbewerkingsmachines duaal kan ze die nu al uit de mouwen steken.

Duaal leren, dat is de perfecte mix tussen leren in een onderneming en op school!

Duaal leren uitgelegd vanuit de ogen van de autosector. 

Coiffure.org ging op pad om een kijkje te nemen in het leven van een duale leerling in de kapperssector.

Joran en Dean volgen de opleiding Elektrische Installaties op school én op de werkvloer. Dat geeft vonken!
Duaal Leren in de sector transport en logistiek. Een boeiende wereld!

Ook in de bouw werpt duaal leren zowel voor de leerlingen, scholen en de ondernemingen vruchten af. Van productietekeningen tot het produceren, in elkaar steken en monteren. De leerlingen kunnen het volledige proces meevolgen en zelf doen.  Zo zijn ze helemaal voorbereid en bekend met de job en uw bedrijf.

De schoolbank afwisselen met werken in de buitenlucht? Dat kan, met duaal leren.

Wie kan je beter vertellen wat de troeven van duaal leren zijn dan de ervaringsdeskundigen zelf? We laten leerlingen, leerkrachten én ondernemingen uit verschillende sectoren aan het woord.

 

Leerlingen

In maart 2018 startte Horeca Vorming met de voorbereiding van de nieuwe duale opleidingen ‘grootkeuken & catering duaal’ (3e graad bso) en ‘grootkeukenkok duaal’ (specialisatiejaar) die volgend schooljaar worden ingericht.

Met duaal leren leert Selina veel meer en makkelijker dan in het klassieke onderwijs. Ze krijgt meer verantwoordelijkheid en wordt goed begeleid. 

Michiel volgt in zijn laatste jaar de opleiding Interieurbouwer in duaal leren. Hij vertelt je zelf wat hij ervan vindt!

Brian volgt de opleiding EMT duaal en brengt niet alleen tijd door op school, maar ook bij Audi. Daar leert hij in de praktijk programmeren, wat een mooie aanvulling is op de theorie.

Kamil en Jaimie volgen de opleiding elektrotechnicus duaal bij Balta. Ze hebben al heel diverse taken mogen uitvoeren op verschillende afdelingen. Hierdoor hebben ze een beter zicht op de job en op wat ze later willen doen.

Maarten werkt en leert als duale leerling bij Balta Group. En hij had wel een zeer goede reden om voor de textielsector te kiezen!

Robin koos voor de duale opleiding lassen en constructie. Naast de theorie- en praktijkvakken op school leert hij op de werkvloer andere technieken aan. Na afloop heeft hij een evenwaardig diploma op zak als in de opleiding lassen uit het klassiek onderwijs én heel wat werkervaring.

Josué en Anastacia volgen het duaal traject in de voeding. Ze worden onmiddellijk ondergedompeld in het dagelijks ritme van de bakker, banketbakker en chocolatier, waardoor de overgang naar werk nadien vlot verloopt. De vakman, de school, Syntra Vlaanderen en sectorpartner Alimento streven samen naar een kwaliteitsvol leertraject.

Ondernemingen

Het duale leertraject is ideaal voor leerlingen die vanuit een combinatie van praktijk en theorie willen leren. De ervaring bij BASF leert dat leren op de werkvloer de leerlingen een extra boost geeft.

Actemium is een werkplek voor duaal leren. Leerlingen doen er ervaring op die aansluit bij de theorie op school. 

Duale leerlingen uit een technische richting zijn zeer gegeerd bij Aquafin!

Als woonzorgcentrum een duaal leertraject aanbieden? Dat kan. Je toekomstige collega wordt zo helemaal voorbereid op het echte werk als zorgkundige terwijl hij of zij je bewoners een goede en warme zorg biedt.

RPC Promens en Volvo Cars stapten in het traject duaal leren. RPC Promens laat leerlingen kennismaken met de machinerie en hun werkwijze. Ook Volvo Cars begeleidt leerlingen in het specifieke vak en ontdekt zo (potentiële) medewerkers. De leerlingen ondervinden zelf ook heel wat voordelen: ze leren al werkend en doen ervaring op. 

Als ondernemer in de binnenvaart is iedere dag gevuld met technische nieuwe uitdagingen. Het duaal leertraject geeft jongeren de kans om de praktische kant van hun studies te ontdekken in onze sector.

Duaal leren in de houtsector: een vruchtbare samenwerking tussen De Keyzer en Woodwize.